maandag 10 december 2007

Artikel over slaapproblemen bij kinderen

Hallo allemaal,
Dit is een artikel wat ik gevonden heb wat ik zelf wel interesant vond om te lezen...
Bekijk het eens!
Groetjes Eline

Slaap problemen bij kinderen:

De slaap van een pasgeboren kind lijkt helemaal niet op die van volwassenen. Hij kent totaal andere patronen en ondergaat tijdens het eerste levensjaar aanzienlijke veranderingen. Het is dan ook onzinnig om slaapproblemen bij kinderen op te lossen vanuit onze eigen slaapervaringen als volwassene. De meeste slaapproblemen lossen zich bovendien spontaan op met de jaren. Men moet zich dus niet al te snel ongerust maken.

Het slaappatroon van kinderen kent tijdens de eerste levensjaren belangrijke wijzigingen. En net zoals bij volwassenen zijn er ook bij kinderen langslapers, kortslapers, kinderen die snel een duidelijk dag-nachtritme ontwikkelen, kinderen bij wie dit lang uitblijft, enz.

Een kind van 1 tot 3 maanden slaapt zo’n 19 tot 20 uur per dag. De slaap is nog licht en wordt gemakkelijk verstoord, bv. door lawaai of eigen behoeften, zoals honger. De slaap bestaat uit vele korte slaapcyclussen, waarbij de baby vanuit de lichte actieve slaap even wat dieper wegzakt en vervolgens weer naar de lichte slaap weerkeert. Geleidelijk aan evolueert het kind naar een slaappatroon met meer diepere slaapfasen.De onregelmatige slaapcyclus van de baby verschilt dus totaal van het volwassen slaappatroon dat een duidelijke structuur heeft en meerdere fasen van diepe slaap vertoont. Het is dan ook onzinnig om het kind in deze fase 'enkele nachten te laten doorwenen' om te proberen het zo in een volwassen slaappatroon te dwingen.

Het dag- en nachtritme, waarbij het kind 's nachts 5 tot 6 uur doorslaapt, ontwikkelt zich slechts geleidelijk. Rond 3 maanden hebben zo’n 7 op 10 baby's dit slaappatroon verworven. Rond 6 maanden heeft meer dan 8 op 10 baby's reeds een duidelijk dag-nachtritme verworven. Rond de leeftijd van 1 jaar heeft 1 op 10 kinderen echter nog steeds geen regelmatig dag-nachtritme.Zeer frequente en vooral onregelmatige wisselingen van omgeving of verzorgers kunnen verhinderen dat het kind vaste ritmes ontwikkelt. Hierdoor kan het langer een onregelmatig slaappatroon blijven vertonen. Hetzelfde kan ook gebeuren als de omgeving waarin het kind slaapt lawaaierig is en lang verlicht blijft.Ongeveer de helft van de kinderen wordt in deze periode nog ’s nachts wakker, maar is tevreden met zichzelf en is in staat om zelf, zonder de hulp van de ouders opnieuw in te slapen. Het is echter wel belangrijk dat het rustig en donker is in de slaapkamer zodat het kind niet geprikkeld wordt en daardoor wakker blijft.

Het kind wordt steeds mobieler. Het leert kruipen, stappen en lopen zodat zijn leefruimte op korte tijd enorm vergroot. Veel kinderen zijn in deze fase erg ondernemend en zeer levenslustig. Het is een periode van enorme ontdekkingen. Gaan slapen betekent echter stoppen met alle activiteiten en dat vinden ze vaak maar niets.Bovendien ontdekt het kind in deze periode ook zijn eigen zelfstandigheid (en het woordje 'neen'). Het kind kan zeer egocentrisch en eisend worden. Het wil bv. ’s avonds niet naar bed omdat het groot wil zijn en net hetzelfde wil doen als de ouders, enz.De behoefte om overdag te dutten neemt af, maar dit kan sterk uiteenlopen.

Sommige kinderen willen zich niet overgeven aan het controleverlies tijdens de slaap (waaraan ze zich schijnbaar passief moeten overleveren). Ze kunnen ook bang zijn om de nieuw ontdekte wereld te verliezen. Vooral op het moment van inslapen zelf, het moment waarop het kind dus de controle verliest, kunnen sommige kleuters zeer paniekerig reageren.

Soms kan de angst voor het controleverlies vergroot worden door facetten van de opvoeding die niets met de slaapgewoonten te maken hebben, zoals bv. een te strenge zindelijkheidstraining.

Rituelen kunnen de overgang naar het slapen vergemakkelijken en mogelijke angsten helpen verminderen. Het vaste stramien van het slaapritueel, pyama aan, tanden poetsen, voorlezen, wat vertellen, een zachte knuffel, enz., doorbreekt de eigengereidheid, helpt het kind 'afkoelen', enz.Sommige kinderen blijven het echter moeilijk hebben om in te slapen. Vaak zijn het kinderen die zeer intensief bezig zijn en zo geboeid blijven door alles wat ze overdag meemaken dat ze er moeilijk afstand van kunnen nemen. De leefwereld van het kind breidt zich immers gestaag uit, in deze periode vooral naar de sociale wereld buiten het gezin. Het kind gaat naar school, maakt vrienden, neemt zelfstandig deel aan allerhande activiteiten, bv. jeugdvereniging, voetbalploeg, enz.Angsten, problemen of onzekerheden over die nieuwe sociale omgevingen kunnen echter ook voor inslaapmoeilijkheden zorgen.

Zo denk ik er nu over

Dit label hoord bij Brainstormen.
Ik ben er vrij laat achter gekomen hoe die labels precies werkten, vandaar dat in deze map eigenlijk nog niets staat.
Ik heb namelijk wel berichten geplaatst over zo denk ik er nu over, maar die staan bij de reacties van dat bericht.
Woeps...!
Vanaf nu komen ze hierin te staan hoor!
Groetjes Eline

vader/moederdag bij kind met overleden ouder


Hallo allemaal,

Eerder heb ik al een bericht getypt over hoe je om gaat met een kind op vader of moederdag waarvan de ouder overleden is.
Zelf heb ik hier alweer een tijdje over zitten denken in de zin van wat zou ik nou eigenlijk kunnen doen voor zo'n kind in die situatie.
Ik heb lang gedacht en er kwam een idee in me op waarvan ik vrij benieuwd ben over wat anderen hiervan vinden.
Ik ben namelijk van mening dat je een kind in die situatie extra aandacht moet geven. Een kind komt niet altijd uit zichzelf naar je toe als hij zich daar verdrietig over voelt. Ik denk dat je als leidster naar hem toe moet gaan en hem even aandacht moet geven. Het kan best zijn dat een kind daar geen behoefte aan heeft, maar dan zal die je dat zeggen of je zult het merken in het gedrag. Uit ervaring weet ik dat sommige kinderen er wel degelijk behoefte aan hebben!
Vaak wordt er op vader of moederdag een werkje gemaakt voor de ouder. Het kind moet dan maar voor de nieuwe vriend of vriendin van de ouder een werkje maken of voor de opa en oma.
Ik zat te denken dat het misschien wel veel beter is het kind te vragen wat het graag zou willen. Sommige kinderen hebben hier een vrij goed beeld van. Sommigen ook niet. Voor die kinderen die er wel behoefte aan hebben maar niet goed weten wat ze dan zouden willen doen had ik een idee bedacht wat mij zelf vrij mooi en effectief leek en op dat idee zijn ook veel variaties mogelijk.
Het is eigenlijk vrij simpel. Maak een zonnetje en in de stralen van de zon zou het kind dan wensen mogen zetten die het voor de overleden vader of moeder heeft en in het midden van de zon zou het kind een foto kunnen plaatsen of een tekening kunnen maken.
Het kind kan zo zijn gevoelens kwijt en kan symbolisch zijn overleden ouder nog een keer in het zonnetje zetten. Ook kun je hierop inspelen door er over te praten met het kind en je kunt bij dit idee ook het kind vragen wat het voor een wensen heeft voor misschien wel de andere leden van het gezin of voor zichzelf. Je kunt het kind hierbij helpen of een van de vrienden erbij laten zitten als het kind dit fijn vindt.
Het zonnetje is vrij symbolisch en toen ik hier verder over nadacht leek het me niet alleen hiervoor heel geschikt, maar ook voor als je in de groep bijv. een kind hebt die het moeilijk heeft. Dat er dan een zonnetje in het lokaal gehangen wordt met wensen voor het kind van de andere kinderen.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van dit idee vinden en ook of iemand anders nog een idee erover heeft.

Groetjes Eline

maandag 26 november 2007

Verjaardag op stage

Hallo allemaal,

Hier nog weer even een berichtje...
14 november ben ik jarig geweest en dit heb ik natuurlijk ook op stage gevierd!
Dit was erg leuk! Ze hadden er echt werk van gemaakt voor mij.
Er hing een poster op het raam zodat ouders en kinderen bij binnenkomst al konden zien dat ik jarig was. Ook hingen er slingers in de groep.





Ik had natuurlijk ook lekkers meegenomen voor de kinderen en de leidsters.
Ik had ook voor de peutergroep wat meegenomen (schatkistjes met zachte kleine snoepjes) omdat ik daar toch ook regelmatig sta, voor de BSO had ik zakjes van verschillende smaken chips en voor de leidsters cake met slagroom (zelfgemaakt!)
Ik kreeg zelfs nog een cadeautje. Een boek met tekeningen van de kinderen en de namen van de kinderen erbij en ook kreeg ik een feeststrik die ik die dag dragen moest. Erg grappig!

Groetjes Eline


P.s. Het valt me op dat mensen vaak reageren op het nieuwste bercht dat geplaatst is. Opzich geen probleem hoor, maar kijk ook eens naar het bericht hieronder. Dat is namelijk het bericht waar ik echt benieuwd van ben naar de reacites! Alvast bedankt!

vrijdag 23 november 2007

vader/moederdag bij kind met overleden ouder


Hallo allemaal,

Ik zat me laatst iets af te vragen. Ik was benieuwd hoe ze op mijn instelling omgingen met dagen zoals moederdag of vaderdag bij kinderen waar een ouder van overleden is of waarvan de kinderen met een van de ouders geen contact meer mee hebben.
Dit heb ik toen gevraagd, maar ze wisten het helemaal niet. Op onze groep is dan ook geen kind die dit heeft. Ik vroeg hoe er gehandeld zou worden wanneer dit dan wel het geval zou zijn.
Hier hadden ze niet echt een antwoord op. Ze dachten door een werkje te maken bijvoorbeeld voor de opa of oma of eventuele nieuwe vriend of vriendin van de ouder.
Ik dacht hier over na en dacht van ja, maar stel dat het kind die nieuwe vriend of vriendin helemaal niet als een moeder of vader beschouwd en word er dan gepraat met het kind? Toen zeiden ze nee. In sommige gevallen zou dit oke kunnen zijn, bijvoorbeeld bij kinderen die er geen moeite mee hebben en geen behoefte hebben om er over te praten. Maar er zijn ook kinderen die het niet laten merken, maar het wel degelijk erg moeilijk hebben op deze dagen en er zelf misschien niet mee zouden komen, maar wel de behoefte hebben om erover te praten of in ieder geval wat extra aandacht te krijgen op zo'n dag.
Ik was benieuwd of op jullie stage adressen en misschien wel aandacht aan geschonken word en zo ja hoe dan? Ook ben ik benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp.

Groetjes Eline

zaterdag 13 oktober 2007

leuke activiteit!




Hallo allemaal,

Ik heb hier een activiteit die ik heb gedaan bij mij op stage. Dit was echt een groot succes! Misschien dat het ook een leuk idee is voor jullie...

Activiteit: Regenplassen
Thema: Herfst
Doelgroep: BSO (kinderen van 4 tot 12 jaar)

Aantal: hele groep (10 tot 20 kan)
Leeftijd: 4 tot 12 jaar
Doelgroep: schoolkind

Doelstelling voor de groep:
Snel kunnen reageren, goed luisteren en opletten en uitkijken voor elkaar.
Doelstelling voor jezelf als begeleider:
Overzicht houden, motiveren en goed uitleggen.

benodigdheden:
Hoepels, een trom en een ruime ruimte zoals buiten grasveld of gymzaal.

Planning:
Voorbereiding:
Eerst vraag ik welke kinderen allemaal mee willen doen en probeer ik ze al vast enthousiast te maken. Ik laat de kinderen de jas aan doen en neem ze mee naar buiten. Daar vraag ik een van de kinderen het aantal benodigde hoepels te halen. De hoepels zijn de regenplassen. Als inleiding stel ik ze vragen over waar ze aan denken bij herfst en ook wat voor een soort weer het meestal in de herfst is. Je komt dan uit op regenachtig weer. Hier haak je op in door bijv. te vertellen dat je als het geregend heeft niet door de regenplassen mag omdat je dan helemaal vies en nat word. Nu vertel ik dat de hoepeld regenplassen zijn. Om op te warmen moeten ze dus door de ruimte rennen met alle hoepels erin maar de hoepels ontwijken. Dan pak je de trom erbij en laat je ze op het ritme van de trom lopen. Dus hard of zacht. Wanneer ze lekker opgewarmt zijn kun je beginnen aan de echte activiteit.

Uitleg:
Nu begin ik aan de echte activiteit. Een variant op stoelendans. Ik leg zoveel rondjes (regenplassen) neer als het aantal kinderen. Ik begin er nu over dat de kinderen nu regenlaarsjes hebben gekregen en ze dus in de regenplassen mogen springen. Ik leg uit dat de kinderen wanneer ik op de trom sla mogen rennen om de hoepels heen, maar wanneer ik stop met de trom ze zo snel mogelijk in een regenplas moeten springen. Ik laat ze eerst wennen aan de situatie dus voor elk kind is nog een regenplas. Dan leg ik uit dat we nu een regenplas weg gaan halen en dat ze dus nu heel snel moeten zijn want wie nu niet in de regenplas komt is af en er mag natuurlijk maar 1 kind per hoepel. Het kind dat af is mag meteen een hoepel mee uit het spel nemen en zo speel je het spel net zolang tot je een winnaar hebt (dus de gene die als laatst het snelst in de regenplas is gekomen). Je kunt de kinderen die af zijn er nog bij betrekken dat zij een keer op de trom mogen slaan en je kunt varieren door bijv. 2 hoepels weg te halen in plaats van 1 waardoor het nog spannender word.


Groetjes Eline








maandag 8 oktober 2007

Activiteiten

Hallo allemaal,



Ik heb laatst 2 activiteiten bedacht waar mijn stage erg enthousiast over was.

Misschien vinden jullie heb ook wel leuk om te proberen...


De activiteiten heb ik voor de thema's bij ons op de stage gekozen, maar de opdrachten zijn zonder thema ook goed te doen. Ook moet ik erbij zeggen dat ik de activiteiten voor de BSO groep heb aangepast, maar als je een paar kleine dingen veranderd zijn ze ook goed te gebruiken voor een peutergroep.



De eerste activiteit was voor het thema muziek.

Hierbij denk je snel aan knutselen van een muziekinstrument enz. Muziek heeft natuurlijk ook met geluid en hard en zacht te maken en het leek me leuk daar eens op in te spelen.

maandag 1 oktober 2007

Na 4 weken stage

Hallo!!

Ik loop nu al weer 4 weken stage en vind het zelf erg goed gaan!
Het leuk me wel leuk om hier dan ook even over te vertellen...
Dit was voor mij de eerste keer dat ik op een BSO groep kwam, hier was ik best zenuwachtig voor!
Ik was bang dat de kinderen misschien wel over me heen zouden lopen, omdat ze al een hele eigen mening hebben en daar bedoel ik vooral de oudste kinderen mee.
Dit viel echt heel erg mee! Tot mijn verbazing ging ik hier namelijk heel goed mee om.
In het begin waren er inderdaad zoals ik al had verwacht kinderen bij die heel erg de grenzen probeerden te verleggen en er waren ook wel eens kinderen bij die wanneer ik ze waarschuwde me aankeken en gewoon wegliepen. Ik moet toegeven hierbij moest ik wel even slikken, maar ik ben vanaf het begin af aan strak geweest en heb ze gewoon terug geroepen en laten merken dat ik dat dus niet toelaat. Nu na 4 weken stage weten de kinderen precies wat ze aan mij hebben en ik ook wat ik aan de kinderen heb. Ze proberen de grenzen niet meer zo te verleggen en weten wat ze wel en niet kunnen maken. Hierdoor heb ik een hele leuke omgang met de kinderen. Natuurlijk moet ik nog steeds wel waarschuwen, maar ze luisteren nu altijd naar me.
Ook wanneer ze zelf iets hebben komen ze na me toe en ook voor dingen als leuke verhalen die ze meegemaakt hebben wat dus heel leuk is!
Verder mag ik vrijwel alles wat de leidsters zelf ook doen, ik word overal bij betrokken en pak zelf ook zo veel mogelijk aan.
Ik heb al een paar keer om feedback gevraagd en nog steeds heeft mijn stage begeleidster geen ontevredenheden over mij en vind ze dat ik het heel goed doe! Tot mijn opluchting natuurlijk!
Verder ga ik aankomende vrijdag mee uiteten met de leidsters en heb ik mijn weg dus al redelijk goed gevonden op mijn stage plek! :)


Groetjes!


Huilen



Hallo allemaal,

Ik zit dus voornamelijk op een BSO groep, maar wanneer de kinderen op school zitten ben ik ook wel eens op de peutergroep.
Op die groep is dus een meisje I. en zij krijgt altijd van huis uit 2 knuffels mee.
Dit is opzich geen probleem als je de knuffels op een gegeven moment ook aan de kant kan leggen. Dit doen we wel bij haar, maar nu is het geval dat wanneer wij dit doen zij niet meer kan stoppen met huilen. Ik, maar ook andere leidsters al wel hebben haar proberen af te leiden, we hebben lief gedaan, we hebben streng gedaan echt alles hebben we al geprobeerd maar niets werkt. Ze blijft altijd maar huilen, pas wanneer ze die knuffels weer krijgt is ze stil.
Om eerlijk te zijn kan ik er soms gewoon echt helemaal gestoord van worden!
Dus ik zat hier over na te denken over hoe je hier dan mee om moet gaan...

Deze dingen kwamen in mijn gedachten op:

-Ik ben benieuwd hoe ze hier bij haar thuis mee omgaan en of ze daar dan de hele dag door die knuffels mag hebben en of ze daar ook zo huild wanneer ze die knuffels niet heeft.
-Ik ben ook benieuwd of mijn stage het hier al over heeft gehad met de ouders en wat de afspraken hier dan over zijn.
-Ik ben benieuwd wat je dan in een overdracht moet zeggen. Moet je dan zeggen dat I. de hele dag heeft zitten huilen? Je kunt ook niet gaan zeggen hoe leuk ze het heeft gehad...
-Wanneer ze dus niet stil word als ze die knuffels niet heeft moet je haar dan maar altijd die knuffels geven? Of het huilen negeren?

Ik ga hier sowieso vragen over stellen op mijn stage om wat meer informatie te krijgen, maar tot nu toe ben ik er ook erg benieuwd na hoe jullie hier over denken en of jullie misschien tips hebben?

Groetjes Eline

maandag 17 september 2007

Mijn stageplek



Hallo allemaal!

Hier ben ik weer met een berichtje. Hier wat over mijn stage tenslotte is het de bedoeling dat jullie daar wat over komen te weten. Ik loop stage op een BSO groep.
Ik heb er nu in totaal 2 weken gelopen. Tot nu toe vind ik het erg leuk!
Ik had nog niet eerder op een BSO groep gestaan dus het was even wennen,
maar mijn begeleidster vind dat ik het erg goed doe en heeft nog geen op of aanmerkingen gehad dus dat is al heel erg mooi! :)
Wat ik vooral erg leuk vind is dat ik al erg veel mag doen en ook dat ze als organisatie ook veel ondernemen.
Ze doen bijvoorbeeld dingen als zwemmen met de kinderen, als er kermis is gaan ze er ook even heen met de kinderen, ze hebben een gebouw waar ze dingen kunnen doen als koken enz. en ik mag overal bij zijn! Erg leuk allemaal :)
Boven aan mijn profiel heb ik ook een plaatje van het stage adres zodat je er ook een beeld van hebt!
Groetjes

maandag 10 september 2007

weblog aangemaakt



Hallo allemaal!

Ik ben Eline, ik heb vandaag voor het eerst een weblog aangemaakt.

Ik zit op de opleiding SPW3 en dit was dus in opdracht van school.

Ik snap er nog niet zo heel veel van, maar denk dat dat nog wel zal komen wanneer ik een tijdje hier mee bezig ben... haha

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te bekijken.

Groetjes!